Biografie

Janneke Stoute is klassiek sopraan en violist.

Op vierjarige leeftijd begon Janneke met viool spelen. Zij heeft van 2007 tot 2012 op de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam les gehad van Reinette Thiadens.

Ondertussen werd zij op achtjarige leeftijd ook toegelaten op de Koorschool Haarlem. Zij zong hier in de soloklas o.l.v. Sarah Barrett en maakte deel uit van het Kathedrale Koor St. Bavo. Vanaf 2014 volgde Janneke privélessen bij Sarah Barrett.

Janneke heeft vier jaar zangles gehad bij Sasja Hunnego via het Conservatorium van Amsterdam en heeft haar studie afgerond bij Rita Dams aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Verder heeft ze masterclasses gevolgd bij o.a. Maarten Koningsberger, Alexander Oliver en Margreet Honig.

Janneke Stoute zingt een breed scala aan repertoire, met een focus op oude muziek en moderne muziek. Ze wordt regelmatig gevraagd als solist bij Bach Cantates en zingt als solist bij verschillende uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Mozart Requiem. Verder zong ze onder andere als solist in één van de talentopera’s van het Opera Forward Festival van de Nationale Opera, in het Bimhuis samen met het Floris Kappeyne trio en in het Muziekgebouw aan ´t IJ. In 2018 ontving ze een eervolle vermelding van het Prinses Christina Concours.

Naast een solo carrière is Janneke Stoute de zangeres van het ensemble ZOEF, een creatief en creërend collectief waarbij ieder optreden een eigen karakter krijgt en de locatie en context vertaald worden naar een muzikale beleving. Dit ensemble is ontstaan vanuit de mindset van het Ricciotti ensemble, waarvan Janneke lid is als violist en waarmee zij ook als zangeres solo heeft gezongen. Door het Ricciotti ensemble heeft ze kunnen ervaren hoe het is om voor allerlei soorten doelgroepen te spelen en heeft ze heel direct kunnen zien wat muziek voor krachtige invloed heeft op elk publiek.  

Verder geeft Janneke zangles en houdt zij zich als muziekdocent ook bezig met het toegankelijker maken van klassieke muziek en muziek brengen naar publiek dat er zelf niet snel mee in aanraking komt. Zo heeft ze onder andere muziekles gegeven aan vrouwen in kwetsbare situaties en geeft ze workshops aan kinderen in het basisonderwijs via het project ‘Welkom bij het Orkest’ van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

© Wonderfeel
Janneke Stoute als solist in de opera Lazar.
© Robert van der Ree